Tips Bina Rumah Atas Tanah Sendiri!

Jika anda ingin membina kediaman impian, adalah lebih baik anda membeli tanah dan membina rumah atas tanah kerana ia lebih murah dan lebih spesifik mengikut kehendak anda. Namun, anda harus ingat, untuk ini, perlukan kos, pelan pembinaan, dan juga permit! Jadi dapatkan nasihat professional dan cari pasukan yang boleh membantu anda dalam hal ini dari hal membeli tanah sehinggalah terbina rumah yang punyai CCC. Apa itu CCC? Selusuri artikel ini sehingga habis, anda akan dapat jawapan itu.

Langkah-langkah untuk membina rumah atas tanah sendiri

 • LANGKAH 1
 • LANGKAH 2
 • LANGKAH  3
 • LANGKAH  4
 • LANGKAH  5
 • LANGKAH  6
 • LANGKAH  7
 • LANGKAH  8
 • LANGKAH  9
LANGKAH 1

Sediakan Bajet Untuk Pembinaan Rumah

Bajet ini penting untuk ketahui berapa maksima harga tanah boleh dibeli (jika belum ada tanah), dan berapa maksima kos untuk membina rumah.

Faktor yang akan mempengaruhi kos binaan rumah:

 • Lokasi tanah kerana kos binaan berbeza ikut lokasi. Contohnya, sudah tentu kos binaan di Kelantan lebih murah berbanding di Wilayah Persekutuan
 • Reka bentuk rumah dan struktur rumah. Anda akan diberi contoh rekaan
 • Kualiti bahan binaan. Dapatkan spefikasi bahan binaan dari kontraktor.
 • Saiz rumah – sudah tentu saiz lagi besar, kos lagi tinggi

Pastikan anda buat perancangan dengan teliti sebelum membuat keputusan untuk menandadatangani surat persetujuan membina rumah. Ini kerana pinjaman perumahan kena bayar tiap-tiap bulan walau binaan belum siap. Lagi-lagi di musim pandemik dan penghadan aktiviti ekonomi oleh kerajaan bagi mengurangkan risiko berjangkit (PKP), banyak proses tergendala. Mulakan bina rumah apabila anda yakin tiada lagi perkara-perkara seperti ini yang berada di luar kawalan kita.

LANGKAH 2

Semak Kelayakan Pembiayaan Bank (loan) bina rumah

Kenapa Ini paling penting sekali? Jika anda tidak mempunyai tunai dan ingin membuat pembiayaan (pinjaman) untuk kedua-duanya sekali iaitu pembiayaan beli tanah dan pembiayaan bina rumah, berapakah maksima pinjaman yang anda layak?

Adalah lebih mudah membeli tanah dengan menggunakan duit tunai sendiri, tetapi jika anda perlu untuk membuat pembiayaan beli tanah juga, tiada masalah, pasukan kami boleh bantu. Untuk semak kelayakan pinjaman perumahan, boleh hubungi teacher Alimi dan pasukan hartanahnya.

Jika tidak menepati syarat ini, sudah tentu pejabat tanah tidak akan keluarkan geran individu. Jika tiada geran individu, maka tidak boleh cagarkan geran kepada bank untuk dapatkan pembiayaan perumahan.

LANGKAH  3

Semak Status Hak Milik Tanah

Jika anda perlu pembiayaan dari bank sama ada untuk beli tanah atau untuk membina rumah atas tanah, anda perlu menyemak geran dan status hak milik tanah untuk memastikan anda boleh mendapat kelulusan untuk membina rumah sendiri. Ini kerana, jika anda nak dapatkan pembiayaan mebina rumah atas tanah, mana-mana institusi pemberi pinjaman, mensyaratkan tanah itu mesti berstatus kediaman/bangunan. bukan tanah pertanian.

Mengikut Seksyen 116 Kanun Tanah Negara, dalam surat hak milik, kategori penggunaan tanah perlulah dinyatakan sebagai “bangunan”, dengan nama anda sebagai pemilik tanah.

Sekiranya tanah saya dalam kategori “pertanian”, apa perlu saya buat agar saya dapat bina rumah sendiri?

Anda boleh “convert” status kategori “pertanian” kepada status kategori “bangunan, di mana anda boleh memohon daripada majlis daerah untuk menukarkan kategori tersebut.

LANGKAH  4

Pastikan Anda Lantik Pasukan Yang Bertauliah

Setelah pastikan berkenaan status hak milik tanah dan permohonan pembiayaan diluluskan bank, anda perlu hubungi Kontraktor, Arkitek,dan Juru Ukur bagi mencapai impian anda membina rumah.

Kontraktor akan menawarkan pilihan reka bentuk berdasarkan bajet, kualiti, dan tempoh yang dipersetujui. Sebelum persetujui, anda boleh buat tinjauan sebut harga (quotation) dan bandingkan harga apa yang sesuai dengan bajet anda. Paling penting sekali, pastikan kontraktor menggunakan bahan binaan yang berkualiti.

Seterusnya, juru ukur akan mengukur keluasan sempadan rumah dan menjalankan kerja-kerja mengukur tanah yang lain. Kemudian arkitek menyediakan pelan lukisan rumah yang sesuai untuk dihantar kepada pihak berkuasa untuk mendapatkan permit rumah. Anda kena pastikan semuanya berjalan lancar, elakkan penangguhan kerana ada tempoh masa menunggu untuk anda mendapatkan kelulusan pelan daripada pihak berkuasa.

Akhir sekali, Arkitek inilah juga yang akan mengeluarkan "Certificate of Completion and Compliance" (CCC) apabila rumah siap dibina, ia menandakan rumah tersebut selamat untuk didiami.Untuk mengelakkan tertipu, anda hendaklah melantik kontraktor, arkitek, juruukur dan peguam bertauliah untuk selesaikan kerja-kerja tersebut.

Jika proses ini semua kelihatan rumit bagi anda, lantik pasukan bertauliah untuk uruskan semua ini. Anda juga boleh dapatkan konsultasi dari pasukan kami

LANGKAH  5

Sediakan Perjanjian Membina Rumah

Setelah pertemuan dengan kontraktor, dapatkan sebut harga (quotation) bagi pembinaan rumah kerana sebut harga perlu dihantar kepada LPPSA (jika anda guna pinjaman perumahan kerajaan) atau kepada bank untuk menilai pinjaman yang anda layak (rujuk semula Langkah nombor 3, Langkah tersebut seharusnya minimakan risiko permohonan anda ditolak).Seterusnya, untuk mengelakkan masalah di kemudian hari, anda perlu melantik peguam bagi menguruskan kontrak perjanjian antara anda dengan kontraktor.

Khidmat peguam amat penting bagi memastikan perjanjian membina rumah antara anda dengan kontraktor sah di sisi undang-undang. Pasukan peguam inilah yang akan bantu menguruskan permohonan pinjaman yang melibatkan aspek undang-undang dan menguruskan proses tuntutan wang daripada pihak kontraktor berdasarkan perkembangan projek binaan yang telah dijalankan.Kontrak perjanjian ini penting untuk mengelakkan kontraktor membiarkan projek terbengkalai.

LANGKAH  6

Proses Penilaian sebelum kelulusan

Bank dan LPPSA akan menjalankan penilaian sebelum meluluskan pinjaman. Ini hanya dilakukan setelah pelan rumah diluluskan dan perjanjian membina rumah ditandatangani. Proses penilaian sebenar adalah anggaran harga hartanah. Penilaian dilakukan oleh syarikat yang diberi kuasa dan wakilnya (biasanya bank dan pakar penilaian yang berkaitan) setelah mempertimbangkan harga transaksi hartanah terkini dan faktor pasaran lain.

Pinjaman rumah oleh bank akan diberi berdasarkan angka penilaian yang dicadangkan oleh pihak penilaian. Penting untuk anda tahu, anda juga harus membayar yuran penilaian kepada individua tau pihak yang memberikan perkhidmatan tersebut.

LANGKAH  7

Proses pembinaan bermula!

Sepanjang keseluruhan proses pembinaan, jangan lupa untuk memantau kemajuan kerja kontraktor. Pastikan anda menyimpan semua resit yang dikeluarkan oleh kontraktor.

Anda juga harus selalu menghubungi peguam anda untuk membuat tuntutan dengan kontraktor berdasarkan kemajuan pekerjaan (progress).

Sekiranya terdapat masalah dengan prestasi kontraktor, Anda dapat mengajukan aduan kepada Tribunal Pampasan Pengguna Malaysia (TTPM) sesuai dengan Artikel 53 Akta Perlindungan Pengguna.

LANGKAH  8

Dapatkan Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC)

Setelah rumah siap dibina, Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC) diperlukan sebagai dokumen sah yang menandakan yang rumah tersebut selamat didiami.

CCC hanya akan dikeluarkan sekiranya:

 • Syarat yang dikenakan oleh PBT dipatuhi.
 • Borang-borang yang berkaitan diisi dengan lengkap.
 • Semua perkhidmatan utama disediakan termasuklah air, elektrik, sistem pembetungan, beberapa khidmat lain.
 • Principal Submitting Person (PSP) telah membuat perakuan bahawa dia telah memantau dan mengawasi sepanjang proses pembinaan tersebut. PSP juga harus mengakui bangunan tersebut telah disiapkan dan pelan telah diluluskan.
LANGKAH  9

Bayar cukai dan insurans

Setelah rumah siap dibina, anda perlu menjelaskan beberapa pembayaran iaitu Cukai pintu dan cukai tanah juga Insurans kebakaran. Setelah kunci telah diperoleh, dan cukai telah dibayar, anda sudah boleh menarik nafas lega.

Kami berharap anda dapat kongsikan artikel ini suopaya dapat membantu anda dan sahabat anda yang merancang untuk membina rumah impian. Semoga berjaya!

MOST VISITORS ALSO READ THIS ARTICLE

alimi_property
Tips Bina Rumah Atas Tanah Sendiri!
Jika anda ingin membina kediaman impian, adalah lebih baik anda...
alimi_property
Apa Itu DSR?
Apa Itu DSR?Dalam urusan membeli rumah, perkara utama...
alimi_property
Panduan Membeli Rumah Subsales
Jom Ketahui Langkah-langkah Untuk Memiliki Rumah Subsales..